Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na witrynie wina. Wina posiadajÄ… na domiar tego nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one bezpoÅ›rednim wynikiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem dziaÅ‚ania enzymów. Ponieważ pektyna znajduje siÄ™ znacznie bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby usunąć tÄ… kompozycja metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Odwiedź stronę
2. Przejdź do strony
3. Kliknij tutaj
4. Sprawdź to
Streetwear jako kulturowe zjawisko: moda spotyka sztukÄ™.